partner nadace

generální partner

hlavní partner




Starozlínské vaření, pečení

Levný ovocný koláč

Rozpočet: 10 dkg másla, 7dkg cukru, 2 žloutky, citronová kúra, na špičku nože kypřícího prášku, 21 dkg mouky, 10 dkg zavařeniny, 1/2 litru jahod

Rosol: 12 lžic ovocné šťávy, 10 dkg cukru, 1 1/2 dkg agaru, 1 lžíce citronové šťávy

Do umíchaného másla přisypeme mletý cukr, citronovou kůru, žloutky a vše dobře umícháme. Pak přidáme mouku, promíchanou s kypřícím práškem , a upravíme na vále těsto. Dortovou formu vyložíme těstem, kolem na okraj koláče upravíme z těsta váleček, načež koláč upečeme do růžova. Upečený koláč potřeme zavařeninou, poklademe jahodami nebo i jiným ovocem a polijeme ovocným rosolem. Do ovocné šťávy přidáme nastříhaný agar a necháme jej přes noc namočen, druhý den přidáme trochu cukru, citronovou šťávu a na mírném ohni necháme rozvařit. Rozvařený a prochladlý agar nalijeme na koláč a necháme ztuhnout.

Jazyk s polskou omáčkou

Hovězí jazyk opereme, naklepeme a uvaříme do měkka ve slané vodě, do které přidáme asi 10 dkg zeleniny, 1cibuli, citronovou kůru, 2 bobkové listy, tymián, pár pepřů a nového koření. Uvařený jazyk vložíme do studené vody a pak jej oloupáme a nakrájíme na plátky.

Připravíme si jíšku z 5 dkg sádla, 6 dkg mouky a 2 dkg cibule. Pak ji zředíme polévkou z jazyka, přidáme šťávu z půl citronu, do žluta upražené 2 kostky cukru, 8 dkg rybízové marmelády a omáčku dobře povaříme. Procedíme ji na nakrájený jazyk, přimícháme 5 lžic červeného vína, 3 dkg očištěných hrozinek a 3 dkg oloupaných, na nudličky nakrájených mandlí a vše dobře asi deset minu povaříme. upravíme na mísu a podáváme s houskovým knedlíkem.

Brukev s brambory

Oloupanou brukev nakrájíme na plátky. Mladé listy z brukve spaříme a usekáme. V kastrole na másle usmažíme si drobně nakrájenou cibulku se sekanou zelenou petrželkou. Do usmažené vložíme připravenou brukev i s lístky, osolíme a dusíme. Mezitím si oškrabeme syrové brambory, nakrájíme je na kostky, přidáme k brukvi, podlijeme a vše udusíme do měkka. Žlutou máslovou jíšku zředíme omáčkou z brukve, dáme na brukev a ještě povaříme, jel-li potřeba, podlijeme ještě polévkou. Před podáváním brukev opepříme. Hotový pokrm upravíme na mísu, posypeme usekanou petrželkou a podáváme i jako samostatný pokrm.

Falešný mozeček

Pěknou růžici květáku dáme vařit, ale nikoliv rozvařit a vychládlou ji na drobno rozsekáme. Na kousku rozpáleného másla dáme pěnit cibulku a květák na ni potom dusíme. Pak si ukvedláme 3 vejce s trochou soli a lžíci krupice ( čím déle se kvedlá, tím více vejce nakypí), nalijeme je na květák, přidáme zase špetku soli a pepře , podusíme a jídlo je hotovo. Dáme na mísu, posypeme strouhaným parmesánským sýrem, nebo sekanou šunkou.

Piškotové řezy s meruňkami

citronovou kůru a šťávu z půl citronu třeme do zhoustnutí asi 20 minut. Poté přidáme tuhý sníh ze 4 bílků (do kterého přidáme před šleháním lžíci studené vody), současně s 12 dkg krupičkové mouky. Těsto upravíme na čerstvým máslem vymazaném a moukou vysypaném plechu, poklademe zralými, pecek zbavenými meruňkami. Připravené řezy upečeme v boře vyhřáté troubě do růžova, pečené prochladlé pocukrujeme a nakrájíme.

Krupicové nočky

Osminu litru mléka a trošku soli povaříme, zasypeme 5 dkg krupice a dobře povaříme při stálém míchání. Utřeme si 3 dkg másla, 1 žloutek, pepř, květ, asi 3 dkg krupičkové mouky a studenou kaši dobře promícháme a naposled z jednoho bílku sníh. Lžičkou vykrajujeme malé nočky a zvolna vaříme 8 minut.

Skořicové hvězdičky

Na vál si dáme 14 - 15 dkg prosátou hladkou mouku, 12 dkg mletého cukru, 14 dkg neloupané strouhané mandle, z půl citronu kůru, půl dkg mleté skořice, 1 hřebíček.

Do toho rozsekáme 12 dkg másla nebo vitelo (?), přidáme dva žloutky a vypracujeme rychle těsto a dáme do studena ztuhnouti. Potom těsto rozválíme na 1 cm, vykrájíme formičkou hvězdičky, dáme na plech, navrchu potřeme každou hvězdičku lehce vodou, posypeme krystalovým cukrem a upečeme do růžova.

Borůvkové lívance

Zaděláme si řidší kynuté těsto. Když vykyne, na rozpálený, omastkem vymazaný důlek v lívanečníku nalijeme jen polovic těsta, do středu ihned dáme lžičku, na míse dříve již oslazených borůvek. Dolijeme těstem, aby borůvky krylo a po obou stranách je opékáme. Hezky se míse upravené pocukrujeme a podáváme. Jsou velmi chutné.

Datlové pusinky

4 bílky, trochu citronové šťávy, ušleháme v tuhý sníh a zašleháme do něho 28 dkg pískového cukru, přidáme 5 dkg pražených, hrubě posekaných lískových oříšku, 5 dkg nakrájených vlašských ořechů, 10 dkg krájených datlí a 3 dkg loupaných, na nudličky krájených mandlí. Na vmazaný plech děláme lžičkou malé kopečky, které pečeme v otevřené troubě a když zaschnou a vyskočí, dopečeme je v troubě zavřené a mírně teplé.

Bažant po myslivecku

Bažanta očistíme, protáhneme slaninou a osolíme. Na 4 dkg slaniny zasmažíme 3 dkg cibulky a 1 rajské jablíčko, přidáme k tomu bažanta a do měkka udusíme. Měkkého bažanta nakrájíme na kousky, složím jej do ohnivzdorné misky, proložíme maso 5 dg usmaženého uzeného bůčku, syrovými malými loupanými bramborami a zalijeme vypečenou šťávou. Přidáme ještě sklenku vína, přiklopíme a dusíme v troubě až brambory změknou.


nahoru
Staré pozdravy Staré Luhačovice Staré železnice Staré Košice Stará Praha Old Prague Fotogen

© Starý Zlín 2007-2019

tvorba www, firemní a svatební videa 
SKILL production

Jsou tyto stránky responsivní?

Veškerý obrazový materiál na www.staryzlin.cz je opatřen ochranným vodoznakem, obsah těchto webových stránek je chráněn vlastním autorským právem nebo autorským právem jiných stran. Kopírování, rozšiřování, pronájem, vytěžování nebo jakékoli zužitkování obsahu je bez souhlasu autorů zakázáno, neoprávněné užití jakéhokoli obsahu je postižitelné v občanskoprávním i trestním řízení.